Retsept: ajalehe-paalia

Rikkaliku ürdikihi, sidruni ja ajalehemundriga sütel küpsenud kala saab niiskuse ja lõkkesuitsu mõjul õige hõrk. Hea roog näiteks jaanilõkke sütel küpsetamiseks, kuid ka harilik söegrill sobib selleks sama hästi. Enne kalapakki lõkkesse viskamist ole kindel, et söed on valmis – need ei tohiks leegiga põleda, vaid peaksid olema hõõguvad ja hallika tuhakasukaga kaetud. Veendumaks, et söed on valmis, peaksid saama hoida oma kätt vähemalt viie sekundi jagu umbes poole meetri kõrgusel sütest.

Kahele

  •  u 800 g kaaluv paalia
  • 20 g võid
  • 1 sl oliiviõli
  • 1 sidrun
  • 1 küüslauguküüs
  • 2 suurt peotäit tüümiani, tilli, rosmariini, salvei segu või mõnda nendest
  • meresoola

Kuivata kala majapidamispaberiga ja hõõru soola ning õliga sisse. Tee mõned lõiked kala mõlemale küljele, et see paremini maitsestuks. Viiluta küüslauk ja pista need koos võitükiga kala kõhuõõnde. Pane kaks ajalehe lehte poolenisti üksteise peale, nii et saaksid suurema lehepinna. Ühte nurka laota punt ürte, lisades neile poole sidruni viilud ja peale aseta kala. Kata paalia nüüd omakorda järele jäänud sidruniviilude ja teise ürdipundiga. Lapi külgmised leheääred kalale ja keeruta kogu kupatus üheks pakiks kokku. Piserda pakk läbini märjaks ja küpseta otse kuumadel sütel u 15-20 minutit, vahepeal pakki teistpidi keerates, kuni ajaleht kala ümbert kaduma hakkab. Kui leht süttib suure leegiga, kasuta tule taltsutamiseks vett. Eemalda ajalehejäänused ja ürdid ning serveeri. Juurde paku sidruniviile ning näiteks värsket salatit.

Retsept: Britt Paju

Ostukorv (0)

Ostukorv