Retsept: toortatrapliinid kalamarjaga

Need kohevad ja õhulised pliinid on toortatrajahu mõjul vaid õrnalt tummise tatramaitsega. Koos kalamarjaga imehead! Koogitainas säilib külmikus ööpäevake kindlasti, kuid munavalged on parem lisada enne küpsetama asumist. Soovi korral võid taina näiteks õhtul valmis teha ja koogid hommikul pannil valmis säristada. Uhked ja kauni vormiga pliinid saad väiksema malmpanni abiga. 

Umbes 10 suuremat või 20 väiksemat pliini

Pliinid: 

  • 0,5 dl vett 
  • 25 g presspärmi 
  • 1 sl suhkrut 
  • 5 dl piima 
  • 200 g toortatrajahu 
  • 3 muna 
  • 200 g nisujahu 
  • 1 tl soola 
  • 100 g hapukoort 
  • 50 g võid + praadimiseks 

Katteks: 

Pliinide valmistamiseks sega pärm käesooja vee ja suhkruga. Lase umbes 5 minutit seista, kuni segu äärtest kergelt vahuseks muutub. Lisa toasoe piim ja tooratrajahu ning lase segul pool tundi jõudu koguda. Selle aja möödudes peaks tainas veidi mullitama. Eelkergituse aega kasuta praktiliselt – sulata või ja lase sellel jahtuda ning eralda munakollased munavalgetest. Lisagi tainale nüüd või, munakollased, toasoe hapukoor, sool ja nisujahu. Sega korralikult mõne minuti jooksul (hea on kasutada selleks lauamikserit koos lapiku otsikuga) ja jäta köögikilega kaetult kaussi 1 tunniks kerkima. Peale seda vahusta munavalged kohevaks ja sega ettevaatlikult tainasse, et see veelgi õhulisem saaks. Küpseta pannil või sees keskmise kuumuse juures mõlemalt poolt paari minuti jooksul kuldpruuniks – keera, kui pealmine osa muutub kergelt auguliseks ja tainas veidi taheneb. Hea on kasutada väikest, ca 12 cm läbimõõduga malmpanni, kuid võid küpsetada ka lusikapliinid suuremal pannil. Serveeri hakitud punase sibula, hapukoore ja forellimarjaga. 

Retsept: Britt Paju

Ostukorv (0)

Ostukorv