Veerandsada aastat kvaliteetset kala ehk kuidas kõik alguse sai?

Märtsikuu on Peetri Lõheäri jaoks sel aastal eriti eriline. Nimelt loodi 25 aastat tagasi ettevõte, tänu millele sai alguse ka Peetri Lõheäri. Sel puhul vaatame tagasi, kuidas veerandsada aastat tagasi meie ettevõtmine sündis ning milliseid võite ja väljakutseid oleme tee peal kohanud.

Peetri Lõheäri sünnilugu saab alguse maalilisest Käsmu kaptenikülast, kus merelkäimine ja kalapüük ning sellega seotud oskusi ja traditsioone on juba aastasadu põlvest põlve edasi pärandatud. Sealtsamast on pärit ka meie loo võtmetegelane, usin kalamees Peeter, kes otsustas 1997. aastal luua oma ettevõtte. Sündis Eksfisk, mis hakkas tegelema kala töötlemise ja kalatoodete valmistamise ning müügiga, järgides isalt poegadele ja tütardele edasipärandatud teadmisi-oskusi. Esmalt varustades imemaitsva kalaga sõpru ja tuttavaid ning järk-järgult oma tegevust laiendades kuni 2009. aastal avasime Nõmme Turul oma esimese poe – Peetri Lõheäri.

Uus põlvkond

25 aastaga on ühemeheettevõttest saanud üks Eesti armastatuim kalatoodete kaubamärk ning töötajate arv on kasvanud kahekümneni. Märkimisväärne on seegi, et täna juhib meie pereettevõtte tegemisi Peetri tütar Maria, kelle teadmiste ja oskustega oleme lisaks Nõmme Turule avanud poe ka Balti Jaama Turul ning mullu lõime ka oma virtuaalse kaupluse, E-Lõheäri. Kui Eksfisk algusaegadel püüti kogu tooraine ise, siis täna tuleb suur osa müüdavast kaubast Põhjamaadest ning kohalikest kalakasvatusest. Samaks on jäänud aga valmistusprotsess, kus vanad traditsioonid on au sees, kogu toodang valmib käsitööna ning müüakse ainult värsket kaupa, mitte lattu kogutud varusid.

Kusjuures edu pole sugugi alati olnud ilmselge. Kui avasime oma esimese kaupluse Nõmmel siis ei uskunud paljud, et pood, kus müüakse ainult punast kala jääb püsima. Meie aga ei lasknud ennast heidutada ning täna, 12 aastat hiljem, müüme jätkuvalt oma armastatud punast kala ja loodetavasti teeme seda veel palju, palju aastaid. Muidugi on valik läinud kõvasti laiemaks ja täna leiab igapäevaselt, muidugi kui merejumalad on armulised, lisaks ka valget kala, karpe, krevette ning muid hooajalisi hõrgutisi.

Edu saladus

Rääkides punasest kalast, siis Peetri Lõheäri esimesteks omatoodeteks olid külmsuitsutatud lõhe ja marineeritud lõhe tarrendis. Kui meilt küsida, millised on meie enda lemmikud, siis lisaks eelnimetatud kahele, soovitame kõigil alati proovida ka erinevaid kuumsuitsutatud kalu, soolalõhet, forellimarja ja marineeritud räime, kui tuua välja mõned erilisemad.

Maailmas, kus kahetsusväärselt tihti on kvantiteet saamas kvaliteedist olulisemaks, peame oma suurimaks eesmärgiks ja sageli ka väljakutseks seda, et me suudaksime oma klientidele alati pakkuda värsket ja kõrge kvaliteediga kaupa. Nii valimegi hoolikalt oma koostööpartnereid nii Eestis kui ka välismaal.

Kui meilt küsitakse, mis on meie edu saladus, siis suure tõenäosusega eelnimetatu tõttu meie kala ja kalatooteid armastataksegi. Kindlasti on selleks aga ka tugev meeskond, kes kõik teevad oma tööd suure armastuse ja pühendumisega, pidades lugu meie pikkadest traditsioonidest. Kui teha asju hingega, siis läheb see ka inimestele korda.

Ostukorv (0)

Ostukorv