Lõhe-suvikõrvitsa koftad ja värske peedi tzadziki
Värvilised , väikese vürtsiga Lähis-Ida köögist inspireeritud kalakotletid saavad mahlasust juurde suvikõrvitsalt, mis koduaedades jõudsalt valmimas on. Seda rooga võid nautida nii taldrikult noa-kahvliga süües kui pitasaia vahele pistetult ampsates. Värske peedi võid jogurtikastmes ka keedetuga asendada, kui kena, vastvalminud eksemplari käeulatuses parasjagu pole.
neljale
Koftad:
500 g Peetri Lõheäri lõhefileed
200 g suvikõrvitsat
1 väike sibul
1 küüslauguküüs
1 muna
2 sl Kreeka jogurtit
1 tl soola
2 -3 sl kartulijahu
1 sl hakitud tilli
Maitsesegu:
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl jahvatatud kurkumit
1 tl suitsupaprikapulbrit
0,5 tl jahvatatud tšillit
Peedi-tžadziki:
100 g värsket noort peeti
200 g Kreeka jogurtit
1 küüslauguküüs
1 sl hakitud tilli ja/või mündilehti
1 sl oliiviõli
soola
Tžadžiki valmistamistamiseks koori ja riivi peet väiksema jämedusega riivi abil, lisa riivitud või läbi küüslaugupressi surutud küüslauguküüs ja ülejäänud komponendid. Sega läbi ja lase maitsestuda, kuni koftad valmivad.
Koftade valmistamiseks riivi suvikõrvits samuti väiksema jämedusega riivi abil ja sega näpuotsatäie soolaga. Lase u 5 minutit maitsestuda, seejärel pigista suvikõrvitsast sõelal või käte abil võimalikult palju vett välja. Eemalda kalafileelt nahk, tükelda liha paari-kolme sentimeetri suuruselt ja töötle köögikombaini lõiketera abil väikeste tükkidega massiks. Riivi sibul ja küüslauk, et need massiga ühtlasemalt seguneksid ja lisa kalale koos suvikõrvitsa, ülejäänud kotletikomponentide ning maitseseguga. Sega korralikult läbi ja vormi Kreeka pähkli suurusteks pallikesteks. Prae vähese õli sees, vahepeal pöörates, u 4-5 minuti jooksul kuldpruuniks.
Serveeri koos peeditzadzikiga ja paku juurde näiteks marineeritud punast sibulat, kurki, granaatõuna ja rohelist salatit. Soovi korral võid kõik komponendid pista ka hoopis kergelt soojendatud pitasaia sisse või siis nautida viimast niisamuti koos einega.